lauantai 22. syyskuuta 2012

Aarteita

Hei! Tässä on omia aarteitaniTämä valaisin on huutokauppa-hankinta aikojen takaa. Alunperin jalka oli kirkkaan punainen ja siinä oli kultaukset. Tämmöinen siitä tuli tuunauksen jälkeen. Tämä on ehdottomasti vanhoista valaisimistani rakkain.
Tämä rasia tai lipas on viime kesän hankintoja, vielä kylläkin puunausta vailla. Tästä tulee korurasiani. Tämä on todella painava ja lukkokin toimii :)Kuka tunnistaa? Minä tiedän mikä tämä on ja milloin se on valmistettu, mutta tiedätkö sinä?
Tässä on ns.myrkkylasia, hohtolasia tai toiset puhuvat lysterilasista . Myrkkylasi on metallinhohtoista, tavallisesti puristamalla valmistettua lasia. Pinta saadaan aikaan altistamalla lasiesine kuumana metallioksidihöyrylle, joka on myrkyllistä kaasuna. Valmiista esineestä sitä ei erity.

Suurin osa kotimaisesta myrkkylasista on valmistettu Riihimäen Lasi Oy:ssä vuodesta 1929 lähtien. Myös Karhulassa on tehty myrkkylasia.

Myrkkylasi voidaan jakaa kahteen värimuunnokseen; sinihohtoon (pohjalasi sininen) ja punahohtoon (pohjalasi kirkas), joista jälkimmäistä valmistettiin vielä sotien jälkeenkin 1950-luvulla.

Nämä ovatkin minulle sitten täysi mysteeri. En ole koskaan löytänyt vastaavavista tietoa, liekkö kuitenkin ruotsalaista  EDABruks lysteriä. Tietääkö kukaan? Ilahdun, jos kommentoit.

Mukavaa lauantai-iltaa!

-Pia-

11 kommenttia:

 1. Lintukorkkisesta tuli mieleen joku karahvi tms.
  Korurasiasi on kyllä kaunis :) Oikea aarrelipas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkopullon tiesi Seija aivan oikein :)
   Ja lipas on kyllä kaunis, pitäis vaan kerätä sinne niitä aarteita.....

   Poista
 2. TIEDETÄÄN TIEDETÄÄN
  Sulla on aivan ihania aarteita etenkin toi, Kaj Franckin Nuutajärvelle suunnittelema, Kukkopullo oisko noin mun ikänen siitä löytyy ainakin kirkas ja harmaa ton sun ihanan vihreen lisäks :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja Seija on selvästikin suomalaisen design-lasin asiantuntija :)

   Poista
  2. No emää ny tiiä asiantuntiasta mutta sattumalta tuli tehtyä parit opinnäytteet suomalaisesta tesingistä ku opiskelin muotoiluartesaaniksi :)

   Poista
 3. Sinulle on jotain blogissani :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. <3 Kiitos Alma, olipa IHANA yllätys <3 Pistän piakkoin eteenpäin. Ihanaa alkanutta viikkoa sinne teille Vaahteramäkeen :)

   Poista
 4. Hei oletko saanut mitään tietoa noista laseista. Mulla on ollut jo kymmenisen vuotta samaa sarjaa olevat lasit hyllyssä ja kovasti kiinnostaisi tietää niiden tekijä.
  T. camilla

  VastaaPoista
 5. Hei!
  Ei minkäänlaista uutta tietoa ole tullut, edelleen epäilen, että ovat Ruotsista....Tuskin ovat edes arvokkaita, mutta olisi mukava tietää alkuperä ja miksei päivän hintakin :-) Laitathan viestiä, jos itsellesi tulee tietoa vastaan.
  Mukavaa kevään odotusta!

  VastaaPoista